Reklama

U FOKUSU:

Dijaspora zahtjeva elektronsko glasanje u BiH

 Riječ je o jednom od prvih zajedničkih projekata predstavnika bosanskih akademskih društava u Evropi.

Slijedeći ideju o stvaranju Bosanskog Akademskog Društva Evrope (BADEU), održan je sastanak predstavnika bosanskih akademskih društava Austrije, Slovenije i Nizozemske.

Ovom prilikom potvrđena je spremnost zajedničkog djelovanja evropske dijaspore Bosne i Hercegovine, a jedan od prvih zajedničkih projekata će biti zahtjev za elektronsko glasanje u našoj državi, potvrdili su iz ovih udruženja.

Prema iskustvima iz Estonije i Nizozemske, elektronsko glasanje u BiH bi konačno riješilo dilemu o važnosti glasača u odnosu na onog ko broji glasove. Uskoro će od strane BADEU biti upućen zahtjev nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ali i Evropskoj uniji da preko visokog predstavnika utiču na implementaciju ovog projekta.

Zaključak je da bi projekat trebao da zaživi što je prije moguće. Nadležne institucije treba da pripreme tehničke mogućnosti kako bi ne samo građani u Bosni i Hercegovini već i u dijaspori mogli lakše da daju svoj glas onima za koje smatraju da mogu odgovoriti budućim izazovima razvoja države i društva, poručili su sa sastanka Edvin DerviševićErvin Sendijarević Sirađ Duhan.



TVBosna LIVE .. trenutno u programu Nova BIH