Reklama

U FOKUSU:

Više je razloga zašto je Džeko prešao iz Rome u Inter

 Edin Džeko je kompletirao prelazak iz Rome u Inter. Mnogi su bili iznenađeni ovim transferom s obzirom na to da se činilo da će Džeko završiti karijeru kao nogometaš rimskog kluba.

Pet je glavnih razloga zašto se Džeko sa 35 godina odlučio za odlazak iz Rome i nastavak karijere u redovima aktuelnog prvaka Italije.

1. Novac

Džeko je u Romi imao ugovor na jednu sezonu, u kojoj bi zaradio 7,5 miliona eura. Inter mu je ponudio dvogodišnji ugovor "težak" 11 miliona. Dakle, i veći novac, i dugoročniji ugovor.

2. Mourinho

Novi trener Rome Jose Mourinho je poznat kao defanzivan trener, a Džeko nikada nije igrao u takvom sistemu. Koncentracija na odbranu i defanzivni zadaci nikada nisu bili Edinova jača strana, a defanzivna postavka igre znači manje dodira s loptom za Džeku. Također, Džeko nije brz igrač kakve Mourinho preferira i koji su sposobni kroz kontranapade biti izuzetno opasni.

3. Inzaghi

Simone Inzaghi je trener koji je pretvorio Ciru Immobilea u najboljeg italijanskog špica. U 219 utakmica pod Inzaghijevim vodstvom Immobile je imao učinak od čak 150 golova i 42 asistencije. To je posljedica Inzaghijevog ofanzivnog shvatanja nogometa, te konstantnog "filovanja" loptama centralnog napadača. U Laziju je to bio Immobile, u Interu će to biti Džeko.

4. Minutaža

Džeko bi se, prema svemu sudeći, i zbog opisanih razloga, u Romi kod Mourinha borio za minutažu u napadu s Borjom Mayoralom i ovogodišnjim pojačanjem Eldorom Šomurodovom. U Interu je projektovan za prvu postavu. Trener Simone Inzaghi preferira igru s dva napadača, a to bi u ovom trenutku trebali biti Džeko i Lautaro Martinez, s obzirom da je Romelu Lukaku postao napadač Chelseaja. Spominje se i dolazak Duvana Zapate, no to bi ujedno značilo i Lautarov odlazak.

5. Liga prvaka

Inter će kao prvak igrati Ligu prvaka, što je svakako izazov za svakog igrača. Džeko je tokom karijere u Ligi prvaka zabio 22 gola i želi povećati taj skor. Osim toga, Inter će uz Juventus biti i glavni kandidat za titulu prvaka Italije, što je poseban motiv za Džeku koji se na kraju karijere želi moći pohvaliti osvojenim titulama u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji.