Reklama

U FOKUSU:

VIDEO: Novi prvak Evrope za sezonu 2020/2021 je CHELSEA

 Jedini gol u napetom finalu pred 16.500 navijača dao je Kai Havertz u 42. minuti susreta.

Londonski Chelsea drugi je put u historiji osvojio nogometnu Ligu prvaka pobijedivši Manchester City s 1-0 u finalu odigranom u Portu pred 16.500 gledatelja na stadionu Dragao.

Strijelac pobjedničkog pogotka bio je 21-godišnji njemački napadač Kai Havertz na asistenciju Masona Mounta.

Njemački trener Thomas Tuchel došao je do svog prvog naslova pobjednika Lige prvaka nakon prošlogodišnjeg finalnog poraza s Paris Saint-Germainom od Bayerna u Lisabonu, a Pep Guardiola je ostao na dva trofeja osvojena s Barcelonom.

Chelsea je prvi naslov evropskog prvaka osvojio 2012. kad je u Muenchenu savladao Bayern boljim izvođenjem jedanesteraca.

Porto umjesto Istanbula

Ovo je 14. put u historiji da je nogometni klub iz Engleske postao prvak Evrope.

Finalu je prvobitno domaćin trebao biti Istanbul, ali kako se Turska našla na britanskoj “crvenoj” COVID-19 listi, to bi značilo da na tribinama ne bi bilo engleskih navijača.

Kad je propao pokušaj premještanja finala na britansko tlo, s ponudom je uskočio Portugal, zemlja sa zelene liste za engleske turiste, pa je drugu godinu zaredom pitanje pobjednika Lige prvaka odlučeno u Portugalu.

Ovog puta domaćin je bio Porto, a za razliku od prošlogodišnjeg lisabonskog finala, navijačima je bio dopušten dolazak na tribine.

Dodjela pehara i medalja i slavlje poslije meča..


Slavlje u svlačionici..