U FOKUSU:

VIDEO: UEFA kaznila Crvenu Zvezdu zbog vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića u prvom meču u Beogradu sa Milanom

 Evropska kuća fudbala je, naime, kaznila Zvezdu sa dvije domaće utakmice bez prisustva navijača, s tim da je ova druga uslovna, ako bi se izgred ponovio u narednih godinu dana.

UEFA je reagovala i kaznila Crvenu zvezdu zbog nemilih dešavanja na prvom meču u Beogradu sa Milanom.

Podsjetimo, svijet je obišao snimak u kome se čuje navijač Crvene zvezde kako vrijeđa Zlatana Ibrahimovića na nacionalnoj osnovi, dok ovaj mirno sjedio na tribini stadiona Rajko Mitić i kao rezervni igrač posmatra prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope.

To nije bio jedini incident. Delegati UEFA-e uočili su još niz nedostatke u organizaciji tog susreta, pa će Crvena zvezda naredne kvalifikacije za evropska takmičenja – skoro izvjesno za Ligu prvaka, početi pred praznim tribinama.

Evropska kuća fudbala je, naime, kaznila Zvezdu sa dvije domaće utakmice bez prisustva navijača, s tim da je ova druga uslovna, ako bi se izgred ponovio u narednih godinu dana. Osnov za kaznu je rasističko ponašanje njenih navijača. Pod taj termin “rasističko ponašanje“ UEFA svrstava i uvrede na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi.

Na toj narednoj utakmici Zvezda će morati da igra sa parolom “NoToRacism“ (Ne rasizmu) sa UEFA-inim logom.

Također, zbog “provokativne poruke uvredljive sadržine“ Zvezda će morati da plati i novčanu kaznu od 25.000 eura, a još 5.000 će proslijediti na UEFA-in račun zbog kršenja bezbjednosnih protokola tokom pandemije koronavirusa. Posljedica toga što su na utakmici prekršena pravila o prisustvu navijača, što se nije poštovala socijalna distanca i što nisu bili primjenjeni svi higijenski propisi.

Pomenutih 30.000 eura Zvezda će morati da plati u narednih 90 dana. Uslovna kazna važi do 13. aprila 2022. godine.