Reklama

U FOKUSU:

PRVA BH APLIKACIJA ZA UČENJE BOSANSKOG JEZIKA

 Dragi frendovi, na kraju ovoga teksta imate link za lijepu i korisnu aplikaciju namijenjenu vašoj djeci i unucima, našim biserima rasutim širom svijeta.


Aplikacija ABC Djeca, kao proizvod tima mladih bh stručnjaka rasutih diljem svijeta, nastavlja svoje putovanje satkano od uspjeha.

Ovaj inspirativni projekat, koji je duhovno vezan za Bosnu i Hercegovinu, magično povezuje naše ljude sa svih meridijana, prevashodno mališane, sa domovinom i maternjim, bosanskim jezikom. Osnovni cilj ovog projekta je kako, na jedan inovativan način, prateći svjetske standarde i koristeći IT tehnologije, pokucati na vrata svim našim ljudima, širom svijeta, i ponuditi, prevashodno našim najmlađim Bosancima priliku da nauče bosanski jezik i upoznaju bogatu kulturu i ljepote svoje domovine.

Podsjećamo,ova dobra priča startovala je početkom 2019. godine.

A, evo i kako. I zašto.

Prema statističkim podacima, iz Bosne i Hercegovine je, samo u periodu 2013-2019., odselilo 530 hiljada njenih stanovnika! Uoči i tokom rata, iz BiH je izbjeglo preko milion njenih žitelja. Niko pouzdano ne zna koliko je Bosanaca napustilo zavičaj od 1878. godine i Austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine, do devedesetih prošlog stoljeća.

Danas gotovo da nema države na svijetu u kojoj nema naših građana.

Uporedo sa nezaustavljivim iseljavanjem, decenijama se odvija i asimilacija Bosanaca u brojne društvene zajednice diljem svijeta. Naravno, krajnji efekat ovih negativnih trendova je da u drugoj i trećoj generaciji naših iseljenika imamo situaciju da bosanski jezik iščezava iz uobičajene komunikacije, a samim tim blijede i osjećaji i duhovne i fizičke veze sa domovinom.

Upravo na ovaj način kreatori aplikacije se nadaju da će djeca, ali i cijele porodice, obnoviti znanje iz maternjeg jezika i na taj način usporiti vlastitu asimilaciju u društvene zajednice diljem svijeta.

Vođeni ovom idejom, tim bh autora krenuo je u projekat pod simboličnim nazivom Aplikacija ABC Djeca, koji nudi niz edukacijskih modula, putem kojih naši mališani uče o svojoj domovini i bosanskom jeziku i usvajaju osnovna znanja iz matematike, geografije, prirode i društva. Niz multimedijalnih sadržaja nude, prije svega, zabavu i igru i na jedan, potpuno inovativan način, vraćaju naše mališane, rasute po svim meridijanima zemaljske kugle, tamo gdje izvorno pripadaju - bosanskom jeziku i domovini.

"Ideja se rodila nakon što sam primjetio kod svoje djece da većinu aplikacija koriste na engleskom jeziku, pa sam se upitao zašto to ne bismo uradili i na našem, maternjem - bosanskom jeziku", kazao je jedan od bh. programera iz Chicaga.

Projekat grupe autora predstavlja svojevrsni most između maternjeg jezika i novih generacija. Aplikacija na dinamičan i kreativan način prikazuje slova, riječi i pojmove, koji će našim najmlađim olakšati usvajanje novih znanja o bosanskom jeziku. Tu su i slovarice, slagalice, memorijske kartice, kolo slova, brojevi i drugi sadržaji, osvježeni bojama naše domovine. Svakako, posebnu dimenziju čine priče o avanturama naših glavnih likova na njihovim putovanjima kroz domovinu.

Aplikacija je namijenjena djeci od jedne do deset godina i nudi veliki broj predmeta za interaktivno učenje. Sve riječi su na bosanskom i engleskom jeziku, a sve aplikacije imaju audio-vizuelne sadržaje. Aplikacija ne koristi internet, pa nema reklama koje vas mogu zamaratii, a nastaviće se i često ažuriranje, s novim sadržajima, na kojima neumorno radi ova bh ekipa experata iz oblasti IT tehnologija, pedagoških i obrazovnih nauka, medija , komunikacija i dizajna.

Na kraju ove kratke i, nadamo se, pozitivne priče iz svjetske, ali i naše društvene zbilje, ostaju nam uramljene slike gotovo zaboravljenog, a tako toplog dijaloga, koji će voditi mališani i njihove nane, bake i djedovi, majke i očevi, braća i sestre, listajući zavičajne uspomene i pišući i govoreći na našem jedinstvenom bosanskom jeziku.

Na tom putu, kojim nezaustavljivo hode stvaraoci inovativnih rješenja, okupljeni pod krovom ABC Djece, svakim danom sve je više najmlađih i njihovih nana, baka i djedova, očeva i majki, braće i sestara, u njihovom fizičkom i duhovnom povratku u naručje domovine Bosne i Hercegovine.

Aplikacija ABC Djeca dostupna je i može se preuzeti za Android i iOS uređaje.

Preuzimanje za ANDROID:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.balkanmediaapps.abc_djeca&hl=en&gl=US

Preuzimanje za iOS:
https://apps.apple.com/hr/app/abc-djeca-aplikacija-za-djecu/id1497940644