Reklama

U FOKUSU:

Film "Kuda ideš Aida" dostupan u kinima u SAD-u, ali i na online platformama

 Film "Kuda ideš Aida" koji govori o genocidu u Srebrenici bh. rediteljice Jasmile Žbanić od sada može se gledati i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Photo by: Super
Američka filmska akademija u ponedjeljak je objavila listu nominacija za ovogodišnju nagradu Oscar, a nominiran je i film "Quo Vadis, Aida?" redateljice Jasmile Žbanić u kategoriji najbolji međunarodni film.

Za titulu najboljeg stranog filma "Quo Vadis, Aida?" takmičit će se sa filmovima: "Another Round", "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin".

Ceremonija dodjele nagrade Oscar ove godine bit će održana 25. aprila.

"Quo Vadis, Aida?" prije zvanične nominacije za Oscara privukao je veliku pažnju javnosti, a posljednjih mjeseci o njemu pišu brojni filmski kritičari i mediji širom svijeta. Također, velika je potražnja publike za filmom, a nudi ga brojne online platforme i kinima širom svijeta.

Od sada film je dostupam i gledateljima u SAD, koji ga mogu gledati putem platformi Amazon i Hulu, ali i u kinima.


Film o genocidu u Srebrenici od premijere niže uspjehe i odnosi brojne nagrade na svjetsim filmskim takmičenjima. Posljednje nagrade film je osvojio u Miamiju: Nagradu Knight Marimbas i Nagradu kritike, a prethodno je osvojio i Grand Prix, kao i Nagradu kritike na 11. izdanju Luksemburg City Film Festivala.

"Quo Vadis, Aida?" nominovan je i za dvije BAFTA nagrade i to u kategoriji Najbolji strani film i Najbolji reditelj/ica.