Reklama

U FOKUSU:

Harriman Institute, Univerzitet Columbia: U Srebrenici je bio genocid!

I koliko se filmova trebati snimiti, knjiga napisati, predavanja i seminara održati, da bi to "neki" ipak prihvatili?

Po hiljaditi put je otišla poruka koju će svijet da zapamti: "U Srebrenici je bio genocid koji čitav slobodarski svijet priznaje." Oni koji to ne priznaju, ne pripadaju tom svijetu.

Hiljadu učesnika online diskusije o filmu "Quo Vadis, Aida?" režiserke Jasmile Žbanić, okupilo se 15. januara 2021. godine. Da svi mi dobronamjerni i slobodarski još jednom podsjetimo zaboravne i negatore zločina - da se zločin neće nikada zaboraviti. Svijet, slobodarski svijet, će pamtiti Srebrenicu!

I zato je taj film ne samo snažno umjetničko djelo, već dokument koji potvrđuje da se zna šta se dogodilo tih kobnih ljetnih dana 1995. godine. Ostaće sada zabilježeno na umjetnički snažan način, šta se sve događalo tog julskog dana, godine 1995., u tragičnom gradiću koji će od tada pa do vijeka ostati simbol da se genocid, ipak, desio, 50 godina poslije Drugog svjetskog rata.

A davno su preživjeli, 1945. godine, rekli: NIKADA VIŠE!

Danas je profesorica sa Univerziteta Columbia, Tanya Domi, rekla jasno i glasno, da se genocid ipak ponovio: "Tragedija, izražena kroz mržnju prema civilima-muslimanima u tom gradiću, biće zapamćena kao genocid". Nekima ni to neće biti dovoljno!

I opet će priče o negiranju genocida da kolaju tim prostorima, razdvajajući nas sve više i više. Na tim principima negiranja odgajaju se "neke" mlade generacije koje uče da se to nije desilo.

I koliko se filmova trebati snimiti, knjiga napisati, predavanja i seminara održati, da bi to "neki" ipak prihvatili? Ne znam, ali sigurno znam da se novorođeni negatori odgajaju da budu vječni izvor nepravde koja je već odavno dokazana.

I usprkos svemu do sada rečenom, znamo da naša hrabra i talentovana bosanska režiserka Jasmila Žbanić neće dozvoliti da se sve na ovom online sastanku završi pesimizmom i beznađem. Znao sam, jer ona je dio tih hrabrih žena BOSNE, koje su Bosnu i održale do danas, uprkos i u inat svima koji nas žele uništiti!

Zato je ovaj film i posvećen tih hrabrim majkama Srebrenice i ženama Bosne, koje čuvaju svoj narod od svih progonitelja, ma kako se oni zvali!

Vjerujmo u riječi optimizma, u nešto bolje što dolazi, koje je izrazila režiserka. A mi zaželimo da se 8. februar 2021. godine na dodjeli nagrade Oscar za najbolji strani film, pojavi i naša Bosanka, režiserka Jasmila Žbanić i kaže: "Ovaj je Oscar za sve majke Srebrenice i hrabre žene moje zemlje po imenu - Bosna i Hercegovina!"