Reklama

U FOKUSU:

Počelo rano glasanje u SAD-u

 U četiri savezne države birači se odlučuju između republikanca Trumpa i demokrate Bidena.


Neki od birača u Minnesoti naveli su kako jedva čekaju da počne izborni proces, te kako žele izbjeći potencijalne gužve na izborni danReuters

Glasači su u petak izašli na birališta u Minnesoti uoči kampanjskih posjeta ovoj saveznoj državi republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog protivnika iz Demokratske stranke Joea Bidena pošto u tri države počinje rano glasanje u sklopu izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, navodi agencija Reuters.

Četrdesetak osoba je glasalo u prvih 30 minuta po otvaranju jedinog glasačkog centra u Minneapolisu, a u ovoj državi je Trump izgubio malom razlikom 2016. godine i na ovim izborima on priželjkuje bolji ishod.

Glasači u Virginiji, Južnoj Dakoti i Wyomingu su također počeli glasati u petak. Neki od birača u Minnesoti naveli su kako jedva čekaju da počne izborni proces, te kako žele izbjeći potencijalne gužve na izborni dan.

Pandemija korona virusa je žestoko promijenila izborne tradicije u SAD-u, navodi Reuters. Značajno su smanjene kampanje, putovanja i očekuje se veliki broj birača u ranim satima ili preko pošte pošto mnogi Amerikanci žele smanjiti dolazak u kontakt sa većim brojem ljudi kako ne bi došlo do širenja bolesti COVID-19.

Skupovi bez maski

„Želio sam samo doći i završiti sa svim“, kaže Jason Milles, 33-godišnji slikar koji je bio u redu dosta prije otvaranja birališta kako bi glasao za Bidena. Kaže kako nije mogao čekati više da glasa protiv Trumpa.

„Bio sam malo inspiriran da dođem prvi dan. Zapravo, prije 3,5 godine sam pomislio kako ću ovdje doći prvog mogućeg dana.“

Svi glasači u Minneapolisu su stajali u redu sa maskama preko lica zbog epidemije.

Margie Rukabina (72) govori kako i ona jedva čeka glasati za Bidena, ali i kako je zabrinuta zbog zdravlja na izborni dan.

Trump je bio na udaru kritika zbog skupova pred izbore, gdje mnogi nisu nosili maske. Republikanski predsjednik zaostaje za Bidenom na državnim anketama, dodaje Reuters koji navodi kako Biden ima značajnu prednost u Minnesoti (10,2 posto)

Izvor: Agencije