Reklama

U FOKUSU:

VIDEO: Bh. premijera filma “Quo Vadis, Aida?“ u Potočarima

 Nakon premijere u Srebrenici, 10. oktobra, planirano je prikazivanje filma u Sarajevu, u Olimpijskoj dvorani “Zetra - Juan Antonio Samaranch“


Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, i Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta KS, održali su danas sastanak sa predstavnicima producentske kuće “Deblokada” Damirom Ibrahimovićem i Narcisom Cvitanović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Produkcija “Deblokada” i Memorijalni centar Srebrenica će 10. oktobra u Potočarima upriličiti bh. premijeru filma “Quo Vadis, Aida?“, redateljice Jasmile Žbanić.

Nakon premijere u Srebrenici, planirano je prikazivanje filma u Sarajevu, u Olimpijskoj dvorani “Zetra - Juan Antonio Samaranch“.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, razgovarano je o načinu organizacije prikazivanja filma, kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere i pravila vezana za javne događaje ovakvog tipa.

Kako je istaknuto, u Potočarima će biti upriličene dvije projekcije – prva za mlade ljude iz Srebrenice, BiH i regije, a potom i zvanična premijera koja će okupiti prijatelje filma i partnere Memorijalnog centra.

Film “Quo Vadis, Aida?“, koji govori o genocidu u Srebrenici, bosanskohercegovački je kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu "Oscar".

“Ministarstvo kulture i sporta KS će u okviru svojih mogućnosti biti partner projektu. Već smo ranije finansirali odlazak delegacije na filmski festival u Veneciju. Iskreno se nadamo da će ovaj film osvojiti prestižnu nagradu za koju se kandidirao, jer sve ono što je do sada viđeno ukazuje da ima potpunog osnova za to“, rekao je ministar Alikadić.