Reklama

U FOKUSU:

Peticija 8372 izignorisana: Građani uputili novo otvoreno pismo Valentinu Inzku

 Građanska inicijativa "KLUB 100-PLUS" ponovo se obratila visokom predstavniku u BiH i namjerava to činiti svakog 12. u mjesecu


Građanska inicijativa "KLUB 100-PLUS" uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku.

Prenosimo ga u cijelosti.

"Gospodine Inzko, 
danas je 12. august 2020., tačno dva mjeseca otkako Vam je uručena "Peticija 8372" građanske inicijativa “KLUB 100-PLUS”  kojom se od Vas, kao glavnog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, tražilo da primijenite bonske ovlasti i da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametnete zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. 

Vaša ekselencijo, uvaženi gospodine visoki predstavniče,
Vaša pozicija visokog predstavnika i ovlasti koje imate u provođenju Dejtonskog sporazuma, primorale su nas inicijatore, članove i potpisnike "Peticija 8372" da Vam se obratimo sa zahtjevom da svim građanima BiH, pripadnicima svih naroda koji žive na njenoj teritoriji, omogućite življenje na principima Povelje UN-a i principima suživota ustanovljenog u prijedlogu teksta Evropskog Ustava ratificiranog Lisabonskom poveljom. 

I Vi i mi smo svjesni da se država BiH suočava sa nizom problema uslovljenih nepotizmom, nesposobnošću i ličnim interesima vladajućih stranaka, ali i nepovezane opozicije. Rješavanje tih problema, nama je jasno, da je jedino moguće eventualnom promjenom vladajućih struktura i nekim novim razmišljanjima i djelovanjima isključivo u interesu naroda i države. Vrijeme je na strani nekih zdravih snaga.
Ali ono što zabrinjava svakog poštenog i svjesnog građanina BiH i Evrope, čiji je BiH sastavni dio, je besramno veličanje najvećih zlotvora i krvnika koje je moderna Evropa zabilježila. BiH je u okruženju zemalja koje otvoreno negiraju evropske integracije, koje otvoreno negiraju antifašističku borbu Evrope, koje staju na stranu onih koje je Evropa osudila za najgora djela protiv čovjeka i čovječnosti. 

BiH je živi svjedok ponavljanja najmračnijih zločina koje su najveće međunarodne instance osudile i prezrele.
U BiH je na sceni latentno kršenje pravnih i moralnih evropskih normi. Ne dozvolite da budete i Vi dio toga. Vi možete Bosnu i Hercegovinu prikazati Evropi kao zemlju koja želi ići naprijed i biti i ostati dio Evrope kojoj i pripada ne samo geografski, već i kulturološki.
Zato od Vas tražimo da bez odlaganja nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i veličanja ratnih zločina i zločinaca. 

Jer negiranje genocida, veličanje ratnih zločina i zločinaca, dio je smišljene politike rušenja države Bosne i Hercegovine uz otvorene prijetnje novim genocidom, što i Vi svaki dan čujete. To je korijen svih nesporazuma i nesuglasica. To je uslov demokratskog prosperiteta, zato svako vaše odlaganje može biti fatalno za narod, državu BiH, ali i cijeli region, jer dobro znamo i pamtimo šta su sve ’90-ih mračne sile počinile i šta su još spremne počiniti!"

Iz Kluba ističu i kako će svakog 12. u mjesecu, dok visoki predstavik ne nametne pomenuti zakon, podsjećati na sva neispunjena obećanja. Građansku inicijativu “KLUB 100-PLUS”  za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.