Reklama

U FOKUSU:

Za bajramsku trpezu pripremite savršenu Monte tortu


Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove torte su:

Kora:

6 bjelanaca
6 kašika šećera
100 grama lješnjaka
6 kašika brašna

Fil:

6 žumanjaka
osam kašika šećera
2 pudinga od vanilije ili slatkog vrhnja
2 kašike brašna
litar mlijeka
vanilin šećer
250 grama maslaca ili margarina
50 grama šećera u prahu
četiri kašike nutele
petit keks

Način pripreme:

Ispecite lješnjake, ohladite i ogulite. Isjeckajte ih na veće komadiće. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer, a na kraju ubacite brašno. U kalup stavite lješnjake, a preko smjesu za koru. Stavite da se peče desetak minuta. Ohladite koru.

U šerpu stavite 800 mililitara mlijeka da uvri s vanilin šećerom. U posudu stavite šest žumanaca i šećer i dobro ih umiksajte. U drugu posudu stavite dva pudinga, dvije kašike brašna i 200 mililitara mlijeka. Sjedinite obje smjese.

U provrelo mlijeko dodajte smjesu i miješajte na vatri dok se fil ne zgusne. Ostavite ga da se ohladi. U drugoj posudi pjenasto umutite margarin (maslac) sa šećerom u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil. Kada se masa sjedini podijelite je na dva dijela. U jedan dio stavite 3 kašike nutele i izmiksajte.

Koru okrenite tako da vam lješnjaci budu gore. Premažite ih nutelom. Stavite žuti fil, potom preko poredajte petit keks. Nakon toga dodajte čokoladni fil. Ostavite tortu na dva sata u frižider. Kada se totra stegnula ukrasite je po želji, uz pomoć šlaga, kreme od vanilije ili je jednostavno prelijte istopljenom crnom čokoladom.