Reklama

U FOKUSU:

Alija i Zahida Šunje vjerno čuvaju bajramske običaje: Najvažnije je da je porodica na okupu.

Ono na što su posebno ponosni, kažu nam u prilikom pojaste njihovom domu, jeste zajedništvo porodice, što je, kako ističu, stub zdravog društva, ali i najveća blagodat od Boga.


"Imamo dva sina, dvije nevjeste, kćerku i petero unučadi i za Bajram svi dođu radost s nama podijeliti“, kažu Alija i Zahida.

Tako svaki Bajram njihov dom ispuni veselje i posebna atmosfera, jer se svi okupe i svako na svoj način učestvuje u pripremi za doček praznika.

"Svi smo učestvovovali u čišćenju kuće i avlije i ulice, a tradicionalna jela kao i svake godine spremale smo moje divne nevjeste i ja“, s ponosom je kazala Zahida.


Posebno se pohvalila tradicionalnom baklavom uz koju se poslužuje i specijalitet po novom receptu jedne od nevjesta. Kaže kako čuva tradiciju pripreme baklave i tradicionalnih bajramskih jela, ali se uvijek veseli i novim jelima i kolačima koje nevjeste prirede.

Tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno



Harmoniju u porodici, pored ispunjavanja vjerskih običaja, najvažnijom smatra i Alija koji je sa sinovima pažnju posvetio klanju kurbana. To je tradicija koju je, kako nam priča, naslijedio od svoga oca.

"Od kada znam za sebe otac je klao kurbane, a uz njega smo uvijek bili starija braća i ja. Tu tradiciju smo naslijedili i čuvamo je sva trojica, što od nas preuzimaju naši sinovi“, kazuje nam Alija prisjetivši se bajramskih dana iz djetinjstva:

"Tada se bilo siromašnije, nije se imalo za čašćenje kao sada, ali je ipak za Bajram uvijek bilo svečano", kazuje nam Alija.


Sjeća se i danas kako je kao mali dječak kilometrima pješačio do najbliže džamije u Bijelom polju kako bi učestvovao na bajramskoj svečanosti, a danas, kad mu je džamija svega nekoliko metara od kuće, zbog koronavirusa i mjera zaštite nije prisustvovao bajram-namazu i to mu je teško palo.

Najvažnije je da je porodica na okupu



Teško je ove godine i zbog toga što se u njihovom porodičnom domu neće okupiti veliki broj prijatelja i komšija kao što je to bilo prije pandemije.

"Kod mene za Bajram dolaze prijatelji i komšije svih vjera i nacija i bude veliko okupljanje, ali ove godine tako ne može zbog ove nesretne korone. Moramo se držati pravila koja su nam data da bi sve ovo prošlo i da bi se vratili normalnom životu uz Allahovu pomoć“, kaže Alija.

Iako je ovaj Bajram bez velikog okupljanja, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i mobitelima danas čestitke stižu sa svih strana i njegovo srce je radosno.


"Najvažnije je da su meni moja djeca, nevjeste i unuci ovdje i da vlada sklad u porodici, a proći i ovo i bit će vremena za druženje", kaže Alija.

Priznaje da situaciju u kojoj se nalazi cijeli svijet nije zapamtio za života.

"Čudno je ovo vrijeme, nikada nisam zapamtio nešto poput korone, da se ne možemo okupljati i da se za u džamiji moraju nositi zaštitne maske, rukavice i kese za cipele. Sve je ovo velika kušnja s kojom se trebamo izboriti“, tvrdi Alija.

Stoga smatra kako u ovom vremenu treba posebnu pažnju posvetiti porodici koja je stub društva te sačuvati ljudsko dostojanstvo, saosećanje i strpljivost, što će, kako vjeruje, Allah nagraditi.